Sadhguru in Muscat
 - Во живо во 4ден : 4час/а : 01мин.
ПочваНастаниПоддржувачиЗа
Итна акција

Магијата на почвата

Единствениот магичен материјал што ја претвора смртта во живот.

Садгуру


Движењето 'Зачувај ја Почвата' е за здружување на човештвото за да се одржи жива магијата на почвата.

Watch The Save Soil Documentary

Повеќето од нас се запознаени со зборовите и концептите како што се климатски промени, емисии на јаглерод, загадување на воздухот и недостиг на вода, но малкумина го имаат фокусирано вниманието на почвата. Со милениуми, животот на земјата се одржувал со тенок слој плодна почва на земјината кора.

Но...
Што точно е почва и што прави таа?

Ајде да истражиме со квизот подолу.

Прашање 1 / 6

Почвата е ______

Фиданка која расте од земја

Почвата е основата на нашите животи. Но...

Земјоделството, уништувањето на шумите и другите фактори со алармантни стапки го деградираа и еродираа горниот површински слој на почвата. На глобално ниво, 52% од земјоделското земјиште е веќе деградирано. Планетата е во криза. Ако продолжи сегашната стапка на деградација на почвата, ова би бил крајот на животот каков што го знаеме.

Soil desertification

Многу деградирана

Деградирана

Стабилна

Без вегетација

Планетата е во криза

Криза за храна

За 20 години се очекува да се произведува 40% помалку храна за 9,3 милијарди луѓе.

Сиромашна почва доведува до слаба хранлива вредност. Денешното овошје и зеленчук веќе содржат 90% помалку хранливи материи.

2 милијарди луѓе страдаат од недостатоци во исхраната што доведува до разноразни болести.

Недостиг на вода

Осиромашените почви не можат да ги апсорбираат и регулираат водните текови.

Намаленото задржување вода доведува до недостиг на вода, суши и поплави.

Органската материја може да задржи вода дури до 90% од својата тежина и полека да ја ослободува со текот на времето. Ова е голема помош во областите подложни на суша.

Губење на биолошката разновидност

Научниците велат дека околу 27.000 видови форми на живот исчезнуваат секоја година поради губење на живеалиштата.

Кризата достигна точка каде што 80% од биомасата на инсекти исчезна.

Губењето на биодиверзитетот дополнително ја нарушува животната средина во почвата и го спречува обновувањето на почвата.

Климатска промена

Јаглеродот складиран во почвата е 3 пати повеќе од оној во живите растенија и 2 пати повеќе од атмосферата, што значи дека почвата е клучна за одделување на јаглеродот.

Доколку почвите во светот не се ревитализираат, тие би можеле да испуштат 850 милијарди тони јаглерод диоксид во атмосферата што ќе придонесе за климатските промени. Ова е повеќе од сите заеднички емисии на човештвото во последните 30 години.

Загуба на егзистенција

Илјадници земјоделци извршуваат самоубиство поради исцрпување на плодната почва.

74% од сиромашните се директно погодени од деградацијата на земјиштето на глобално ниво.

Се проценува дека изумирањето на почвата го чини светот до 10,6 трилиони американски долари секоја година.

Конфликт и миграција

Порастот на населението и недостигот на храна и вода би можеле да предизвикаат над 1 милијарда луѓе да мигрираат во други региони и земји до 2050 година.

Прашањата за земјиште одиграа значајна улога во над 90% од големите војни и конфликти во Африка по 1990 година.

Од Француската револуција до Арапската пролет, како фактор зад масовните протестни движења се наведуваат високите цени на храната.

Почва: холистично решение

Речиси секоја голема еколошка криза е, до одреден степен или форма, последица или симптом на деградација на почвата. Слично на тоа/Во ист контекст, речиси секоја болна точка поврзана со животната средина може да се реши со создавање здрава почва.

Всушност, заблуда е да се мисли дека можеме да се осврнеме на кој било аспект од нашата средина без да се осврнеме на целината, бидејќи ниту еден аспект од екосистемот не функционира изолирано. Ниту едно решение не е целосно сѐ додека не станеме свесни дека животот е еден единствен комплексен феномен, кој се случува во унија. На многу начини, почвата е основната платформа од која извира животот. Ако ја поправиме почвата, имаме најголеми шанси да ја поправиме целината.

Soil Revitalization - Global Policy Draft & Solutions Handbook

Read
policy

Што велат експертите?

Maria Helena Semedo

Deputy Director General
The Food & Agriculture Organization (FAO) of the United Nations

Ibrahim Thiaw

Executive Secretary, United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD)
Under-Secretary-General, United Nations

Ovais Sarmad

Deputy Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)

Dr. Rattan Lal

World Food Prize Awardee 2020 

Dr. Jo Handelsman

Former Science Advisor to President Barack Obama
Director of the Wisconsin Institute for Discovery at University of Wisconsin

Erik Solheim

Former UN Environment Executive Director and Under-Secretary-General of the United Nations

Stewart Maginnis

Deputy Director General, IUCN

Dr. Naoko Yamamoto

Assistant Director-General, World Health Organization

Manoj Juneja

Assistant Executive Director, World Food Programme (WFP)

Claire Chenu

Senior Soil Scientist, National Research Institute for Agriculture, Food and Environment (INRAE), France Professor, AgroParis Tech Institute

Patrizia Heidegger


Director for Global Policies & Sustainability, European Environmental Bureau

Dr. Muralee Thummarukudy

Director of the Coordination Office of the G20 Global Initiative on Reducing Land Degradation & Enhancing Conservation of Terrestrial Habitats

Paul Luu

Executive Secretary, 4 Per 1000 Initiative

Jean-François Soussana

Soil Scientist & Vice Chairman
National Research Institute for Agriculture, Food & Environment, France

Shamila Nair-Bedouelle

Assistant Director-General for Natural Sciences, UNESCO

Tim Christopherson

Head, Nature for Climate Branch, UN Environment Programme (UNEP)

Bishow Parajuli

Country Head, India , United Nations World Food Programme

Dr Johan Rockstrom

Director, Potsdam Institute for Climate Impact Research

Dr. Elaine Ingham

Soil Microbiologist

Dr. Joachim von Braun

Agricultural Scientist & President, Pontifical Academy of Sciences

Nadia Isler

Director of the SDG Lab in the Office of the Director-General of UN Office at Geneva (UNOG)

Dr. Iyad Abumoghli

Founder and Director, United Nations Environment Programme - Faith for Earth

Richard Cruse

Professor, Agronomy Department, Iowa State University
Director, Iowa Water Center

AS Kiran Kumar

Space Scientist;
Former Chairman of the Indian Space Research Organization

Dr Vibha Dhawan

Director General, The Energy and Resources Institute

Commodore Amit Rastogi

Chairman and Managing Director, National Research Development Corporation

Dr. Daniel Rasse

Department Head, Biogeochemistry & Soil Quality
Norwegian Institute of Bioeconomy Research

Allain Bougrain

Environmentalist & President, French League for the Protection of Birds

Dr. Saravanan Kandasami

Organic Farmer
Former Soil Scientist at Tamil Nadu Agricultural University

Prof. Ramesh Chand

Agricultural Economist & Member, NITI Aayog

Pravesh Sharma, IAS

Co-Founder and CEO at Kamatan Farm Tech Pvt Ltd

Sanjeev Sanyal

Author and Economist
Member of the Economic Advisory Council to the Prime Minister of India

Документарен филм

Бакни ја земјата

Документарен филм

Бакни ја земјата

Пушти

Што вели науката?

S.O.S - (Save Our Soil) Зачувај ја нашата почва?

Управување со почвата

Индиска организација за вселенско истражување

Биодиверзитет

Секоја година на глобално ниво се губат околу 24 милијарди тони плодна почва и 27.000 био-видови.

Прочитај повеќе

Извештај на ОН: Фармите во светот се растегнуваат до „точка на кршење“

Климатска промена

Светскиот климатски стресиран и деградиран од загадување земјоделски систем мора брзо да се пренасочи кон одржливи практики за да храни ...

Прочитај повеќе

See all

Ох почво

Мирисот на почвата
некако ми е понежен
од фенси мирисот на цветот.

Силата и чувствителноста на животот
одржани во почвата
испуштаат бранови на страст од
различен вид.

Страст не кон личност
туку кон мојот вид
што стана бесчувствителен
кон сето она што го негува
и го апсорбира на крајот.

Додека одам бос, се распаѓам
со страсти толку длабоки
што им пркосат на сите описи.

О, почва, мојот живот


Поема од Садгуру

АЈДЕ ДА ГО ОСТВАРИМЕ ТОА!

footerLogo

Почва

© 2022 Свесна планета сите права се задржани

Политика на приватност

Услови и правила