Sadhguru in Muscat
 - Во живо во 19час/а : 21мин.
ПочваНастаниПоддржувачиЗа
Итна акција
Background

СВЕСНА ПЛАНЕТА

Свесна Планета е напор да се подигне човечката свест и да донесе чувство на сеопфатност, така што разновидните активности на нашите општества да преминат во свесен пристап. Напор да се усогласи човековата активност да биде поддржувачка кон природата и целиот живот на нашата планета. Нашата работа е кон создавање на планета каде голем број човечки суштества дејствуваат свесно, владите се избираат свесно, каде што еколошките прашања стануваат изборни прашања во светот.

Прочитај повеќе

Движењето за зачувување на почвата ќе води кон ова преку:

1

Свртување на вниманието на целиот свет кон нашата почва која изумира.

2

Инспирирајќи околу 3,5 милијарди луѓе (60% од 5,26 милијарди од светскиот електорат) да поддржат пренасочување на регулативите за заштита, негување и одржување на почвите.

3

Придвижување на промените на националните регулативи во 193 нации кон подигање и одржување на органската содржина на почвите на минимум 3-6%.

Soil Revitalization - Global Policy Draft & Solutions Handbook

Read
policy
background
Sadhguru

Садгуру

Јоги, мистик и визионер, Садгуру е еден од највлијателните луѓе на нашето време. Просветлен учител со огромни способности, тој превзема огромни предизвици, работа што беше толку обемна колку што беше и разновидна.

Сите негови напори, сепак, отсекогаш биле само кон една цел: подигање на свесноста на луѓето. Во текот на изминатите четири децении, Садгуру понуди технологии за благосостојба на милиони луѓе, преку своите фондации поддржани од над 16 милиони волонтери во 300 градови ширум светот. На Садгуру му се доделени три претседателски награди, меѓу кои Падма Вибхушан (најголеми цивилни почести во Индија кои се доделуваат на Денот на Републиката), за исклучителен придонес за нацијата, како и највисоката награда за придонес за заштита на животна средина, Индира Ганди Паријаваран Пураскар, во 2010 година.

Прочитај повеќе

ЗАЧУВАЈ ЈА ПОЧВАТА: ДВИЖЕЊЕ КОЕ ЗАПОЧНА ПРЕД 24 ГОДИНИ

Веќе три децении, Садгуру постојано ја става во центарот на вниманието важноста на почвата и алармантната закана од изумирање на почвата. Тој на неколку меѓународни платформи изјави: „Почвата е нашиот живот, нашето сопствено тело. Ако ја запоставиме почвата, на многу начини, ја запоставуваме планетата“.

КОЈ ЌЕ ЈА ЗАЧУВА ПОЧВАТА?

Tree

1990-тите, Рурален Тамил Наду. Група луѓе седеа со затворени очи под сенката на широко разгрането лиснато дрво. Пред извесно време, тие седеа на отворено, дехидрирани и препотени, чувствувајќи ги сите страшни ефекти на јужното индиско сонце. Сега, под заштитна зелена сенка, каде дува пријатно ветре, ја сфатија суштината и благословот на големото дрво.

Садгуру ги водеше низ внатрешен процес, каде што тие всушност ја доживејаа размената на здивот со дрвото, издишувајќи јаглерод диоксид, кој дрвото го вдишуваше и вдишувајќи кислород што дрвото го издишуваше. Искуствен процес каде што тие јасно видоа дека едната половина од нивниот апарат за дишење виси таму горе. Ова беа раните денови кога Садгуру штотуку почна да сади дрвја на она што тој го нарече „најтешкиот терен - умот на луѓето“. Ова искуство од прва рака на единство со целиот живот го галванизираше првиот сет на жестоки волонтери кои беа пионери на ова движење за обновување на нашата планета.

Она што започна со неколку илјади волонтери во 1990-тите формирано како „Vanashree“, еко-зафат насочен кон позеленување на ридовите Велиангири, набрзо прерасна во „Project GreenHands“, голема кампања на ниво на државата со милиони волонтери низ Тамил Наду во првата деценија на овој милениум. Во 2017 година, кога Садгуру го водеше неверојатното 'Rally for Rivers", набрзо прерасна во најголемото еколошко движење на планетата поддржано од 162 милиони Индијци, што дополнително доведе до интензивна теренска активност со екстремно конкретен, прототип проект „Cauvery Calling“. Сега, ќе вклучи милијарди граѓани на глобално ниво во невидено движење за создавање на свесна планета и зачувување на почвата. Мисијата на Садгуру да достигне 3,5 милијарди луѓе на Земјата е производ на тридецениска работа и еволуција.

Еден од клучните аспекти во еволуцијата на ова движење, несомнено е големиот број луѓе кои ги инспирираше. Сепак, подеднакво важно е што неговото влијание беше во постојан пораст. Од локални заедници, организации, фармери, училишта и влади на држави, до помош во обликувањето на Националната регулатива за реките во Индија, а сега соработка и со некои од еколошки најрелевантните меѓународни агенции, светски лидери и влади - движењето направи значајни промени во изминатите три децении.

Феноменалниот потфат на движењето 'Зачувај ја Почвата' е да ги обедини граѓаните од целиот демократски свет да зборуваат во еден глас и да ја потврдат нашата посветеност на здравјето и иднината на Земјата. Кога прашањата за екологијата стануваат изборни прашања, кога поддршката од народот ги бодри владите да усвојат долгорочни регулаторни промени за заштитување на почвата, кога бизнисите, организациите, поединците и владите ќе го стават здравјето на почвата како примарен приоритет - тогаш овој долготраен напор ќе се даде плод.

Ова беше патување од ЗелениРаце (GreenHeads) до ЗелениРаце (GreenHands) до ЗелениСрца (GreenHearts). Па, кој ќе ја зачува почвата? Секој од нас.

Да успееме заедно!

АЈДЕ ДА ГО ОСТВАРИМЕ ТОА!

Итна акција
footerLogo

Почва

© 2022 Свесна планета сите права се задржани

Политика на приватност

Услови и правила